Connemara / Peter Legge Associates

first_img Projects Save this picture!© Sean Breithaupt & Yvette Monohan+ 28 Share CopyHouses•Ireland CopyAbout this officePeter Legge AssociatesOfficeFollowProductStone#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesIrelandPublished on October 15, 2012Cite: “Connemara / Peter Legge Associates” 15 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Metropol ClassicVinyl Walls3MVinyl Finish- DI-NOC™ Glass FinishPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – Painted AluminumStonesCosentinoDekton® Surfaces – Chicago 444Exterior DeckingLunawoodThermowood DeckingWoodBruagAcoustic Panels with LEDWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – CPXPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsHexapent Facade PanelDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Folding Door System – Rabel 3710 Super ThermalWall / Ceiling LightsLuminisCeiling Surface Lights – HollowcoreBenches / TablesUrbaStyleConcrete Bench – BoomerangMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Houses Architects: Peter Legge Associates Area Area of this architecture project Connemara / Peter Legge Associates ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/280660/connemara-peter-legge-associates Clipboard “COPY” Photographs:  Sean Breithaupt & Yvette MonohanSiteSave this picture!© Sean Breithaupt & Yvette MonohanConnemara. A typical long narrow seashore to road plot; undulating rock  strewn stone walled irregular enclosures, enjoying a Southerly aspect seaward with fine vistas all around; the Twelve Pins mountain range dominating the skyline northward.Save this picture!© Sean Breithaupt & Yvette MonohanBriefSave this picture!© Sean Breithaupt & Yvette MonohanClients a retired professional couple with an existing holiday home adjoining the site acquired in the seventies. Pressure of children and grandchildren’s usage suggested the possibility of amalgamating and developing two existing derelict cottages to create a separate retreat, accommodating living, kitchen, dining and relaxing spaces plus three bedrooms en suite.Save this picture!© Sean Breithaupt & Yvette MonohanConceptSave this picture!PlantaThe two cottages though close (a mere three metres apart) were not directly in line nor at the same level but were parallel. A basic decision in the redevelopment process was that they should continue to read as separate elements in the landscape. To allow the cottages read as two separate buildings, a transparent link was required, one totally glazed.  This link would become the entry and circulation hub for the house connecting the cottages at both levels.Save this picture!PlantaIn the larger western cottage, access to the kitchen/dining area would be via the partially double height living room space, accessed from the glazed entrance and circulation link. Above, the library adjacent to the void leads to a large bedroom en suite.Save this picture!CorteThe smaller eastern cottage would accommodate the master bedroom and en suite. A large store opposite the bathroom would house the main internal elements of the hot water and under floor heating system.The project explores the relationships between a comfortable interior and the dramatic rugged landscape.ImplementationThe cottages’ existing condition meant conventional restoration was neither practical nor feasible, the reconstruction entailed the careful removal and stockpiling of the stonework with the large existing quoins reserved for the gable corners, emphasising their unique quality. A heavily insulated stepped raft foundation would provide a base for this reconstruction.Apart from the glazing and RC wall to support the cantilevered steps in the link, the balance of the construction is of conventional blockwork with the cavity increased to accommodate insulation levels in excess of current regulations. The 300mm deep dry stone rainscreen is laid against the outer face of the blockwork. To emphasise the traditional simplicity of form, gutters and down pipes are concealed within the slate roof and stonework.The large glazing elements are secured by SS channel units, concealed in the dry stonework and secured to the building structure. The transparency of the link is facilitated by the individually cantilevered concrete stair threads leading up to the first floor and the glazed balustrade to the stairs and landing.The other element of modernity contrasting with the age-old tradition of the dry stonework is the again glazed lean-to extension of the south facing dining area. A slide/fold arrangement of four doors allows for a full width opening, thus dining and relaxing can move smoothly from kitchen to dining to terrace, all the time enjoying the southern aspect and views across the strand and islands to the broad Atlantic horizon. As with the above elements, the windows are fully glazed externally, framing views northwards to the Twelve Pins and southwards to the seashore.Inside, the interplay of colours and textures reference the varied landscape; the strand, the sea, the sky and distant mountains. The local stonework is an almost unique geological combination of granite and the darker pre-Cambrian Connemara migmatites. Polished concrete relates to the power washed external terrace and steps. Quality oak doors and floors to the bedrooms. Contrasting to this, soft furnishings and rugs replicate the natural colour palette of the surroundings. Locally crafted joinery add to the richness of materials to create a warm and comfortable atmosphere.An air source heat pump provides both domestic hot water and under floor heating requirements. This works even with the outside temperatures below zero.ConclusionA combination of the contemporary and traditional, perhaps a more acceptable approach to rural development. Project gallerySee allShow lessGiants Causeway Visitor Centre / Heneghan Peng ArchitectsSelected ProjectsChad Oppenheim to Speak at Florida International UniversityArticles Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/280660/connemara-peter-legge-associates Clipboard Photographs ArchDaily Ireland Area:  150 m² Year Completion year of this architecture project Connemara / Peter Legge AssociatesSave this projectSaveConnemara / Peter Legge Associates Year:  “COPY” 2010last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *