Valley House / Guilherme Machado Vaz

first_imgArchDaily CopyHouses•Vieira do Minho, Portugal Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/2473/valley-house-guilherme-machado-vaz Clipboard Architects: Guilherme Machado Vaz Year Completion year of this architecture project Houses Save this picture!+ 17 Share Valley House / Guilherme Machado Vaz Projects Portugal ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/2473/valley-house-guilherme-machado-vaz Clipboard Valley House / Guilherme Machado VazSave this projectSaveValley House / Guilherme Machado Vaz “COPY” Text description provided by the architects. All the conception process of the Valley House starts with the Valley without the house, or either, with the confrontation of the architect with natural space. I started defining intentions. The will to respect the local topography and to take the people, through the house, to cover and to usufruct 10.000m2 of available area had been the first ones to appear. I wanted a proportionate volume in relation to the land. The idea of one lost object in the vast space did not please me, so I came up with a long and compact element embedded in the ground.Save this picture!To decide the plant of the house, I recouped a traditional typology of the region. A great veranda occupies the center of the house while the remaining divisions organize themselves around it demanding its place. The simplicity and logic of the traditional typology allowed its adaptation in the time.Save this picture!The house is directed towards the Valley and the Mountain range, the swimming pool stands in the opposite side, in the roof with its vegetal covering. I wanted a strong relation between the interior and the exterior but not a direct one, or either, there should be an ample visual contact but the physical transition from one space to the other could not be immediate for Nature in its entire splendor and the wild fauna imposed respect and even fear. Therefore, the big windows stand higher than the exterior level which transforms them into contemplation platforms. This level difference between the interior space and the exterior is enough to transmit comfort and security in days of absolute isolation.Save this picture!When you enter the site you see the house hidden behind nature without any constructed way to the entrance which makes it look even more as an isolated element in space. The first impression we have, when we arrive at the plain of the Valley, does not show the true form of the house, then, as you walk through the land, you get to discover the rest of the house gradually and that provokes a surprise effect when you finally get to see it all. This ` surprise element ‘ (Montesquieu) contributes to stimulate the observer and its perception of the relation between the space and the house. The architectonic experience is made to the base of sensorial stimulations. This project looked for, the best way that it could, to explore sensations through the perception of space.Save this picture!The entrance is a covered exterior space that gives access to the garage and to the interior of the house. The stairs lead to the entry hall that separates the veranda from the living room. In the living room we come across a great curtain that divides it in two distinct spaces, an introverted one, with the fireplace, and another one that opens to the exterior. This last one takes us by assault as the smashing sight of the mountain appears for the first time. In fact, the entire trip to the interior of the house is made with the mountain on your back, so you never get to see its beauty until then. Each space has a different relation with the surroundings which confers a unique identity to them. The opened veranda, protected by the trees, is a place of libation of nature, where we get lost inside ourselves.Save this picture!The bedroom’s area consists of two identical nucleuses with a hall, two rooms and bathroom. The rooms have access to the back garden that leads to the swimming pool. Finally, to close the corridor and in coherence with the regional tradition, the kitchen and the dinning room are in the same space. It makes sense to appreciate the meal in the place where it is made, where the complexity of the flavors flow freely to create the perfect aura.Save this picture!The house is made of concrete, used as a constructive and finishing element, searching a hard materiality and contrasting aesthetics with the chromatic and textural diversity of nature that encircles it. On the inside, this contrast is emphasized through the neutral color that coat walls and ceiling and by the ‘monotonous’ way that space is designed.Save this picture!Shelter was a question of survival for man, a turning point in its existence, the essential to continue. This house does not intend to be more than a shelter of body and soul. Without shelter, we are rocks in the rain.Project gallerySee allShow lessOcho al Cubo House / Sebastián IrarrazavalSelected ProjectsDolce & Gabbana Headquarters / PiuarchSelected Projects Share “COPY” 2005 CopyAbout this officeGuilherme Machado VazOfficeFollowProductsGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesVieira do MinhoPortugalPublished on June 17, 2008Cite: “Valley House / Guilherme Machado Vaz” 17 Jun 2008. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemSynthetics / AsphaltMitrexSolar RoofMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialLinoleum / Vinyl / Epoxy / UrethaneTerrazzo & MarbleTerrazzo Flooring – Terroxy Resin SystemsMetal PanelsTrimoMetal Panel Finishes – ArtMePanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsMega-Panel Facade SystemsStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Iconic SeriesBricksFeldhaus KlinkerFacing Bricks – Waterstruck VascuWallcovering / CladdingLinvisibileLinvisibile Boiserie and Skirting Systems | OrizzonteMetal PanelsRHEINZINKPanel Systems – Horizontal PanelDoorsJansenFire Doors – Janisol 2 EI30 70 mmSlabs / Plates / SheetsMetadecorMetal Facade Blade – MD LamelMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *