House PIBO / OYO

first_img Year:  CopyHouses•Maldegem, Belgium Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/794729/house-pibo-oyo-architects Clipboard House PIBO / OYO Projects ArchDaily Belgium Area:  175 m² Year Completion year of this architecture project Photographs CopyAbout this officeOYOOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMaldegemBelgiumPublished on September 07, 2016Cite: “House PIBO / OYO” 07 Sep 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialPlastics / FibersRodecaTranslucent Building Elements in Downton Primary SchoolSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – LonglightBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – One-offAcousticFabriTRAK®FabriFELT™ for Walls and CeilingsBoardsStructureCraftStructural Panel – Dowel Laminated TimberThermalSchöckInsulation – Isokorb® Concrete to SteelDoorsJansenSmoke Control Door – Economy 60Louvers / ShuttersShade FactorExternal Venetian BlindsMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamcenter_img House PIBO / OYOSave this projectSaveHouse PIBO / OYO Manufacturers: Betowest, Brimat, Piet Bollé, ZincoSave this picture!© Thomas De BruyneText description provided by the architects. This family house designed by OYO is the result of a close collaboration between client and architect. OYO was given carte blanche, which opened the possibility to focus on an ecological and compact building from the start. Unlike most single family houses in Belgium OYO started with the idea of positioning the living rooms on top of the bedrooms. In a house composed with split-levels it was important to establish cross relations between the spaces and natural lighting conditions throughout all spaces. Save this picture!© Thomas De BruyneThe house is defined by the continuation of the soil, creating one continuous lifted green roof. The only exception: two popping volumes created on the green surface. One defines the entrance, the other brings light deep into the dining room. The window is dimensioned regarding the light conditions but carefully positioned so the inhabitants maintain privacy towards the street. The use of wood and warm materials was an inspired decision to create a Scandinavian-like interior ambiance. The balance of light and material-use like stone, wood and white surfaces are the defining elements that bring everything together.Save this picture!© Thomas De BruyneSave this picture!SectionSave this picture!© Thomas De BruyneFrom the design phase to the construction of the house, OYO’s main objective was to selectively use every material to its highest potency. A concrete base was used to carry a light timber frame, which was prepared in a local warehouse and mounted together on site. A rubber roofing membrane was wrapped around the house to protect the interior from changing weather conditions working as one facade element. This unorthodox technique allows the rubber to change appearance as the day passes, the season changes and the weather fluctuates. Through the seasons there are different plants flowering on top. Since the roof of the house actually continues into the ground level, a singular green roof is conceived so that both facade and roof will vary in color all the time. Save this picture!Plan 1Save this picture!Plan 2The fireplace can be used both indoors and outdoors. In summer it is used as a BBQ and people dine under the covered terrace. The terrace is a continuous wooden deck connecting the living rooms and kitchen with the exterior spaces. On the wooden deck we also find a small swimming pond. When the sun is out, it casts a playful reflection on the ceilings in the interior of the house.Save this picture!© Thomas De BruyneSave this picture!SectionSave this picture!© Thomas De BruyneThis house has an excellent low energy performance because of the insulation pack between the timber frames and the thermal capacity created by the green roof. Something you might not notice when you approach the house are the solar panels laying on top of the volumes from the entrance and dining area, all facing South. This adds up to the energy demands of the residents and contributes to the sustainable ambition the clients had from the beginning when dreaming about their new home.  Save this picture!© Thomas De BruyneProject gallerySee allShow lessPfarrhaus Krumbach / + Bernardo Bader + Bechter Zaffignani Architekten + Architekt…Selected ProjectsProject of the Month: Fine Arts MuseumArticles Share Save this picture!© Thomas De Bruyne+ 30 Share 2015 Architects: OYO Area Area of this architecture project Photographs:  Thomas De Bruyne Manufacturers Brands with products used in this architecture project “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/794729/house-pibo-oyo-architects Clipboard “COPY”last_img read more